Kvalitets cykeltøj behøver ikke at koste en formue!

Hos VeloWear går vi ret meget op i cykeltøj, hvilket også er en af årsagerne til vores navn, som refererer til at vi i første omgang producerede customcykeltøj til virksomheder.

Det er dog ikke det samme som at tøj nødvendigvis behøver at koste en formue for at være af god kvalitet. Hos VeloWear insisterer vi på at lave tøj i en god kvalitet, men samtidig ikke dyrere end man har råd til at have lidt forskelligt at vælge imellem. Det er nemlig med tøj som med cykler, +1 er altid det rette svar 😉

Det er mange forskellige typer af stoffer, når man laver cykeltøj. Det er dog tre grundlæggende stoffer, som langt de fleste bruger, selv om navnene kan være lidt forskelligt.

Til Hansens var det rigeligt med en kortærmet trikot og vest og løse ærmer
En god jakke er alfa og omega
Gabba jakken gjorde det godt ved sidste års Liege-Bastogne – Liege som var 10 timer i regnvejr

Lidt om stoffer

Hvis vi starter med cykeltrikoten, er langt de fleste enten lavet af 100 % polyester, polyester iblandet elestan eller fx uld. Der er stoffer med ret forskellige egenskaber.

Ren polyester – som kan fås i en utal af kvaliteter, er kendetegnet ved at være ret godt til at transportere sved, men ikke særligt elastisk. Det betyder, at det kan være svært at få til at sidde helt tæt – hvis man godt kan lide det -, idet vi sjælendt har kg fordelt ideelt – i hvert fald ikke, når vi kommer lidt op i alderen. I modsætning til det er ren elestan, noget dårligere til at transportere sved, men til gengæld hyper elastisk. Det betyder at man ret ofte nemt kan vælge mellem to størrelser i trøje, uden at det har negative implikationer, idet størrelserne tilpasser sig. Der vil naturligvis være et længde issue, men det kan være godt, hvis fx man ikke fylder trøjen helt ud ved ærmekanterne, hvilket tit er problemet, hvis man har lidt former.

Ofte gør man det ved kvalitets trøjer, at man vælger noget meget elastisk på front og ærmer, og så vælger en mesh (polyester) til rygstykket, idet du der får maksimal svedtransport, hvilket er praktisk.

Vintersættet fra VeloWear består af en gabba jakke, en merino baselayer og et par vinter bibs
VeloWear vinterbibs findes med og uden vindfront
På de varmere dage kommer man langt med en tynd vindtæt vest over den langærmede trøje

Bukserne er derimod ofte primært lavet af elestan (ofte 80/20), netop for at give den fornødne fleksibilitet, men samtidig side helt til. Der er ikke meget som er mere irriterende end bukser, som ikke sidder til. Ofte med bukseafslutning med noget silikone, for at holde bukserne på plads, når du cykler.

Noget om pasform

Noget der er en ømtålelig ting for mange, ikke mindst, folk som er lidt nye i cyklingens verden, er hvor tæt tøjet skal sidde. I min verden skal det sidde limet på. Jeg hader at se professionelle cykelryttere, som har tøj på som sidder og flagrer, selv om man af og til oplever det. Men netop fordi det skal sidde så tæt, er det også ret væsentligt at det er fleksibelt, hvorfor trøjer uden elestan i min verden ikke er sagen. Omvendt, skal man ikke tro, at man bare kan vælge det et nummer eller to større, hvis man ønsker at det skal sidde lidt løsere. Hvis cykeltøjet er lavet til at sidde til, som VeloWears fx er, så sidder det kun dårligt, hvis det er for stort, og det ser rasende kikset ud. Så hvis man insisterer på at det skal sidde løst, så skal man vælge tøj med en løs pasform. Jeg har fx tidligere solgt Solo, som havde en forholdsvis fornuftig pasform, og som ikke var beregnet til at skulle sidde så tæt.

Noget om egenskaber

Lækkert cykeltøj skal kunne lidt forskellige ting. Om foråret og vinteren, er det ret vigtigt, at der for det første er lidt varme i, hvilket fx fleece udfylder ret godt. Dernæst er det også helt centralt at der er noget af tøjet som er vindtæt. Det er nemlig vinden, som gør at du fryser, når det er koldt, så du kan tage nok så meget tøj på. Hvis ikke et af lagene er vindtætte er det helt lige meget. Jeg anbefaler som regel, at jakken er det vindtætte, som fx. VeloWears gabba jakke, men har man fx en langærmet trøje, er de ofte ikke vindtætte, men så kan man med fordel købe noget baselayer som har vindfront, for på den måde at vælge den rigtige kombination.

Det er uhyre væsentligt at man ikke har for meget tøj på om vinteren, da det ofte får en til at koge, men netop derfor er det nok så vigtigt at klæde sig korrekt på. Jeg kører stort set altid med to lag. En baselayer og en jakke om vinteren, en baselayer og en trikot om sommeren, og om foråret, når det bliver for varmt til gabba jakken, har jeg enten en langærmet trøje og en vest udover, eller baselayer med vindstopper og en langærmet trøje på.

One Reply to “Kvalitets cykeltøj behøver ikke at koste en formue!”

  1. Sven-Erik Damm siger:

    Det er en god artikel om cykeltøj. Ellers udmærket på Facebook.

Læg en kommentar