Udgivet i Skriv en kommentar

Forøg glæden ved gravel med nogle bike packing ture

En af de absolut fedeste ting ved at ege en gravelcykel, er at man kan genopdage glæden ved de cykelture, men måske tog i sin barndom eller ungdom, med overnatninger undervejs, eller måske endda en hel lang cykeltur. Fx tog jeg selv på flere ture til Tjekkiet, hvor vi kørte frem og tilbage.

Dengang i sidste årtusinde ;-), var cykeltasker noget som hang nede fra bagagebærer – primært bagpå, men også i et vist omfang foran, hvilket påvirkede styreegenskaberne markant, og på sådan en god tre ugers cykeltur, kunne man nemt have 20-30 kg ekstra hængende der, og så var det altså sin sag at styre cyklen, men der var ikke meget andet at gøre.

I dag, er der mange bedre muligheder. Ikke mindst der der hedder seat pack, som er en slags forstørret saddeltaske, som sidder fastspændt til saddelpinden, og stikker skråt op bagtil. Denne konstruktion, gør at den ikke påvirker kørslen særligt i negativ retning, i forhold til de gammeldags cykeltasker.

Her er en klassisk opsætning med overrørstasken, så der er plads til vand, styrtaske samt saddeltaske

Sørg for at pakke de fyldige ting i din seatpack, det være sig ekstra tøj, sko og hvad du ellers skal have med, medens fx soveposen, nemt kan være i din styrtaske foran. Ting som du let skal have fingrene i, er bedst placeret i overrørstasken eller en ekstra toptaske til din mobiltelefon, penge osv. Man vil blive overrasket over hvor meget baggage du egentlig kan have med dig et et setup som dette omkring 20 kg, er ikke helt uladesiggørligt, selv om det naturligvis ikke er en ide i sig selv at slæbe alt for meget med, specielt ikke hvis ruten er udfordrende.

En god ting, med de moderne tasker, er at de fås i en række forskellige størrelser, hvilket selvsagt er meget fordelagtigt, når du skal afsted, men det sikrer også fx, at der er tasker til alle uanset om du har en lille eller stor ramme, hvor fx trekanten er af meget forskellig størrelse som følge af geometrien på cyklen.

De moderne tasker er selvsagt vandtætte, nemme at montere enten med straps, eller hvis du har ekstra monteringsmuligheder på rammen, som fx Ridley Carbon Adventure cyklen har. Med andre ord behøver du altså ikke skærme eller noget, hvilket betyder, at du også nemt vil kunne lave din racercykel om til en adventure cykel.

Her kan du se Steen, som jævnligt pakker sin cykel, til rejser fx. til Stockholm eller rejser endnu længere væk. Her en Ridley Noah Aero bike, som fungerer fint til formålet, så du behøver ikke engang nødvendigvis investerer i endnu en cykel, for at kunne tage del i bike packer eventyret.

Vil du have den fulde glæde af sådanne ture, synes jeg dog at det er fedest at man lægger ruten gennem det flotteste terræn, hvad enten det er asfalt, skov, grus og så er en gravel cykel, selvsagt den rigtige mulighed, men det vil da være oplagt, fx, at prøve at tage på en weekendtur med den cykel man allerede har for at se om det er noget for en.

VeloWear kommer snart til at føre det fulde sortiment fra den førende producent, inden for udstyr til bikepacking, engelske Apidura, som med sine forskellige serier, let har lige præcis, det der fungerer allerbedst på dit næste eventyr, og endda uden at det koster en formue.

Udgivet i 1 kommentar

Kvalitets cykeltøj behøver ikke at koste en formue!

Hos VeloWear går vi ret meget op i cykeltøj, hvilket også er en af årsagerne til vores navn, som refererer til at vi i første omgang producerede customcykeltøj til virksomheder.

Det er dog ikke det samme som at tøj nødvendigvis behøver at koste en formue for at være af god kvalitet. Hos VeloWear insisterer vi på at lave tøj i en god kvalitet, men samtidig ikke dyrere end man har råd til at have lidt forskelligt at vælge imellem. Det er nemlig med tøj som med cykler, +1 er altid det rette svar 😉

Det er mange forskellige typer af stoffer, når man laver cykeltøj. Det er dog tre grundlæggende stoffer, som langt de fleste bruger, selv om navnene kan være lidt forskelligt.

Til Hansens var det rigeligt med en kortærmet trikot og vest og løse ærmer
En god jakke er alfa og omega
Gabba jakken gjorde det godt ved sidste års Liege-Bastogne – Liege som var 10 timer i regnvejr

Lidt om stoffer

Hvis vi starter med cykeltrikoten, er langt de fleste enten lavet af 100 % polyester, polyester iblandet elestan eller fx uld. Der er stoffer med ret forskellige egenskaber.

Ren polyester – som kan fås i en utal af kvaliteter, er kendetegnet ved at være ret godt til at transportere sved, men ikke særligt elastisk. Det betyder, at det kan være svært at få til at sidde helt tæt – hvis man godt kan lide det -, idet vi sjælendt har kg fordelt ideelt – i hvert fald ikke, når vi kommer lidt op i alderen. I modsætning til det er ren elestan, noget dårligere til at transportere sved, men til gengæld hyper elastisk. Det betyder at man ret ofte nemt kan vælge mellem to størrelser i trøje, uden at det har negative implikationer, idet størrelserne tilpasser sig. Der vil naturligvis være et længde issue, men det kan være godt, hvis fx man ikke fylder trøjen helt ud ved ærmekanterne, hvilket tit er problemet, hvis man har lidt former.

Ofte gør man det ved kvalitets trøjer, at man vælger noget meget elastisk på front og ærmer, og så vælger en mesh (polyester) til rygstykket, idet du der får maksimal svedtransport, hvilket er praktisk.

Vintersættet fra VeloWear består af en gabba jakke, en merino baselayer og et par vinter bibs
VeloWear vinterbibs findes med og uden vindfront
På de varmere dage kommer man langt med en tynd vindtæt vest over den langærmede trøje

Bukserne er derimod ofte primært lavet af elestan (ofte 80/20), netop for at give den fornødne fleksibilitet, men samtidig side helt til. Der er ikke meget som er mere irriterende end bukser, som ikke sidder til. Ofte med bukseafslutning med noget silikone, for at holde bukserne på plads, når du cykler.

Noget om pasform

Noget der er en ømtålelig ting for mange, ikke mindst, folk som er lidt nye i cyklingens verden, er hvor tæt tøjet skal sidde. I min verden skal det sidde limet på. Jeg hader at se professionelle cykelryttere, som har tøj på som sidder og flagrer, selv om man af og til oplever det. Men netop fordi det skal sidde så tæt, er det også ret væsentligt at det er fleksibelt, hvorfor trøjer uden elestan i min verden ikke er sagen. Omvendt, skal man ikke tro, at man bare kan vælge det et nummer eller to større, hvis man ønsker at det skal sidde lidt løsere. Hvis cykeltøjet er lavet til at sidde til, som VeloWears fx er, så sidder det kun dårligt, hvis det er for stort, og det ser rasende kikset ud. Så hvis man insisterer på at det skal sidde løst, så skal man vælge tøj med en løs pasform. Jeg har fx tidligere solgt Solo, som havde en forholdsvis fornuftig pasform, og som ikke var beregnet til at skulle sidde så tæt.

Noget om egenskaber

Lækkert cykeltøj skal kunne lidt forskellige ting. Om foråret og vinteren, er det ret vigtigt, at der for det første er lidt varme i, hvilket fx fleece udfylder ret godt. Dernæst er det også helt centralt at der er noget af tøjet som er vindtæt. Det er nemlig vinden, som gør at du fryser, når det er koldt, så du kan tage nok så meget tøj på. Hvis ikke et af lagene er vindtætte er det helt lige meget. Jeg anbefaler som regel, at jakken er det vindtætte, som fx. VeloWears gabba jakke, men har man fx en langærmet trøje, er de ofte ikke vindtætte, men så kan man med fordel købe noget baselayer som har vindfront, for på den måde at vælge den rigtige kombination.

Det er uhyre væsentligt at man ikke har for meget tøj på om vinteren, da det ofte får en til at koge, men netop derfor er det nok så vigtigt at klæde sig korrekt på. Jeg kører stort set altid med to lag. En baselayer og en jakke om vinteren, en baselayer og en trikot om sommeren, og om foråret, når det bliver for varmt til gabba jakken, har jeg enten en langærmet trøje og en vest udover, eller baselayer med vindstopper og en langærmet trøje på.

Udgivet i Skriv en kommentar

Sammenligning af cykelstørrelser

I forbindelse med at det bliver mere og mere normalt, at man køber sin cykel på nettet og dermed har begrænset mulighed for at prøve den, har jeg her lavet en lille guide, som gør at du kan sammenligne på tværs af mærkerne.

Traditionelt er der tre mål som er interesante. Det er Stack, Reach samt saddelhøjde.

Ridley Helium SLX Disc

Stack

Stack er det lodrette mål fra midten af krankboxen og op til midten af kronrørets top. Når du sammenligner stack, skal du også tage hensyn til, eventuelle spacere. Har du fx en cykel hvor stack målet er 2 cm mindre end den du sammenligner med, ja så kan du kompensere, ved at sætte 2 cm spacere over kronrøret. Op til 3-4 cm spacere er ikke unormalt, så der er lidt at jonglere med. Dog er så få spacere som muligt at foretrække.

Reach

Reach er tilsvarende afstanden vandret fra center krankbox og til kronrøret – altså uden frempind og styr. Her kan der selvsagt også jongleres med et par cm, dog er det vigtigt at fremhæve at frempinden helst skal være mellem 90-120 cm for de fleste. Meget lange eller meget korte frempinde, ændrer væsentlig på styreegenskaberne på cyklen.

Eddy Merckx Strassboug73

Lad os tage et konkret eksempel.

Jeg har to cykler som er ret forskellige i karakter. En Helium SL og en Eddy Merckx Strassbourg.

Cykel/målStackReach
Strassbourg54,637,3
Helium SL54,238,4

Som det ses er Strassbourgen ca. 1/2 cm højere i stack og ca. 1 cm lavere i reach. Da jeg altid kører mine cykler helt i bund med frempinden, er der ikke noget at regulere der. Hvis jeg havde problemer med ryggen kunne jeg udligne forskellen ved at sætte en halv cm spacere under heliumen. I forhold til Reach betyder det, at jeg faktisk skal køre med ca en cm længere frempind på min Strassbourg end på min helium for at udligne forskellen. I realiteten gør jeg faktisk det modsatte i og med at jeg har en 110 frempind på Strassbourgen og en 120 på heliumen. Men det giver god mening i denne her sammenhæng, da man gerne vil have en anelse mere oprejst position på en gravel cykel.

Det med ens foretrukne position er ret vigtigt, og det er her at saddelhøjden kommer ind i billedet. Selvfølgelig skal man lige checke max saddelhøjden, så man er sikker på at det er i orden. Men man skal også overveje, hvad droppet bliver – et drop på mellem 8-10 cm, er nok det de fleste kan klare, hvis de er vant til at sidde på en racercykel, og er rimelig fleksibel i ryggen. Har man behov for at sidde forholdsvis komfortabelt, skal man nok ikke gå på mere end max 5, og er man nede på 0, bør man overveje om det er en racercykel man har behov for.

Da de fleste cykler jo kun varierer 1-2 cm pr. størrelse, siger det sig selv, at man ofte kan passe to størrelser cykler, og kan kompencere ved spacere, frempind og saddelhøjde. Jeg vil klart anbefale at man tager den midste af de cykler man kan få til at passe.

For at illustrere hvad jeg mener, kan vi prøve at tage tre størrelser og sammenligne. En XS, en S og en medium Helium, som vi gerne vil have til at have ens mål.

Cykel/StackReachFrempindDrop
Helium XS52,737,413011,5 cm
Helium S54,238,412010
Helium M57,3391107

Som det ses, er det helt forskellige setups. En 130 mm frempind på en xs, ville måske være et valg for nogle professionelle cykelryttere, hvor frempinden dårligt kan blive for lang, men jeg ville personligt synes den var for lang. Dernæst ville droppet på næsten 12 cm, være lidt af udfordring – ikke mindst i min alder. For en ung licensrytter kunne det måske gå an. Omvendt ville medium måske være et valg for mange. Droppet er lidt mere behageligt – for de fleste, og man kan sige, at hvis jeg som folk fleste kørte med et par cm spacere på min small cykel, ja så kunne jeg faktisk køre uden spacere på en medium, og have samme kørefornemmelse. 110 mm frempind er bestemt heller ikke uden for normen, så for mange knap så agtige ville medium nok være et bedre valg, hvis man som jeg er omkring 178 og med en saddelhøjde på 74.

Udgivet i Skriv en kommentar

Præsentation af filter funktionen

Filterfunktionen er en rigtig god funktion at lære at kende, når du skal udsøge varer på tværs af kategorierne.

Vil du fx finde en gravel cykel til mellem 20.000 og 30.000, der skal have 1×11 sram rival på, kan du finde den på følgende måde: Vælg: Gravel/cross og dernæst Sram Rival under geargruppe, og sidst men ikke mindst kan du begrænse udvalget med prisvælgeren. Med det nævnte eksempel finder søgeren 7 muligheder frem på tværs af de overordnede kategorier: Når du fremsøgt dit udvalg, kan du naturligvis sortere dem efter pris, navn, alder eller noget helt fjerde.

En anden kreativ måde at bruge funktionen på, kunne også være, at du fx skal finde en gave til en person, og det eneste han har sagt er at han ønsker sig en lygte eller nogle dæk. Hvis dit budget er lad os sige mellem 300 og 600 kr kan du først udvælge tilbehør i vatekategorien, og så herefter dæk og slanger og lygter nede i kategorien under vareudvælgeren.

Kombiner funktioner

Efter du har brugt filterfunktionen til at filtrere de ting ud, som du gerne vil kigge på. I dette tilfælde altså 7 gravel cykler med geargruppen Sram Rival, har du mulighed for at sammenligne dem – ved at trykke på sammenlign knappen under hver produkt.

Du skal udvælge mindst to og max 5 for at kunne sammenligne, og de parametre du kan sammenligne på, er de detaljer som står under hver produkt under yderligere information, og er forskellig fra produkttype til produkttype. De produkter du har udvalgt til sammenligning, kan du se ved at trykke på Sammenlign i hovedmenuen. Produkterne forbliver der, indtil du selv fjerner dem igen. Du kan altså have dem gemt, og surfe videre rundt på hjemmesiden imens og vende tilbage.

Når du har sammenlignet og fundet det produkt du skal bruge, kan du selvsagt tilføje det til kurven og købe det.

Udgivet i Skriv en kommentar

Anmeld et produkt og få 10 % på din næste ordre*

Hos VeloWear synes vi selv vi har nogle ret fede produkter. Og det er bestemt også vores indtryk, at I synes de er fede, derfor ville vi blive rigtig glade for at modtage nogle anmeldelser på vores produkter, også for at glæde andre. Det er alt andet lige mere tillidsvækkende, hvad andre kunder mener, end hvad butikken selv synes – trods alt 😉

Så derfor: har du positive eller negative ting at sige om de produkter vi fører, må du meget gerne skrive en anmeldelse.

Bortset fra at du skal være logget ind for at skrive anmeldelsen, er der egentlig ikke så meget hokus pokus i det.

Et eksempel på en anmeldelse på hjemmesiden

Rent praktisk skal du gå ind på det enkelte produkt. Lige nede under yderligere information er der et punkt som hedder anmeldelser, hvor du kan trykke for at komme ind og skrive din anmeldelse. Du kan give produkterne op til 5 stjerner, og derudover supplere med en begrundelse

Vi synes også der skal være lidt i det for dig, så når du har anmeldt 5 produkter, får du 10 % på dit næste køb – dog max 300 kr.

Udgivet i Skriv en kommentar

Køb af Cykel på nettet

Ridley Helium SLX Disc

Når du skal købe cykel hos VeloWear, vil vi naturligvis allerhelst se dig i butikken. Dels for at kunne give dig den bedste vejledning til cykelløbet, hvilket er langt lettere, når vi ses i butikken, men også fordi det er langt lettere at vælge den rigtige cykel, når man står med den i hånden, eller måske endda har mulighed for at prøve en lille tur.

Men der kan jo være masser af grunde til at købe den på nettet. Den mest oplagte, er at du ikke lige bor i nærheden, men tid eller andre årsager, kan også være medvirkende til at du synes det er lettere at købe den online.

Noah Fast Disc Lotto Soudal Replica
Noah Fast Disc Lotto Soudal Replica

I modsætning til fx. hos Canyon, er der ingen begrænsninger på tilpasningen af cyklen, selv om du køber den online. De letteste tilpasninger er naturligvis frempindslængde, dæk, saddel og den slags, men der er i virkeligheden ikke mange begrænsninger. Hvis du ønsker en anden konfiguration end den som du finder på vores side, er der to muligheder: Du kan enten chatte med os og fortælle hvilke modifikationer du ønsker dig, eller du kan skrive en email til info@velowear.dk med ønskerne.

I begge tilfælde, vil vi efterfølgende lave et tilrettet produkt og lægge det på hjemmesiden, således at du har mulighed for at putte det i kurven.

Levering af cyklen

Vi leverer cyklen over hele landet. Naturligvis justeret til perfektion af vores mekaniker. Vi sender ikke cyklen, men kommer hellere personligt forbi og afleverer den. Er det på Sjælland, koster det ikke ekstra, skal vi over broen, skal du betale et mindre ekstragebyr på 200 kr.

Vi er en lille butik, og derfor er det kun et mindre antal cykler vi har på lager i butikken. Det er dog ikke det samme, som at du skal vente længe på din cykel. Husk at du altid kan spørge til leveringstiden på en cykel i chatten.

Særlige cykelpakker

Husk at holde øje med de særlige cykelpakker vi sælger. Det kan være tøj, sko, wattpedaler eller andet, som vi sælger til fordelagtige priser i forbindelse med køb af cyklen. Ofte er der mange procenter at spare.

Finansiering af cyklen

Husk vi tilbyder en attraktiv finansiering af din cykel. Om det er 10, 20 eller 30 måneder vi tilbyder afhænger af prisen på din cykel. Det koster ikke ekstra at finansiere din cykel, og du betaler hverken renter eller gebyrer, men kun det beløb du har købt for. Vi finansierer som udgangspunkt kun cykler, eller tilbehør købt i forbindelse med cyklen. Vi tilbyder sædvanligvis heller ikke finansiering af tilbudscykler. Læs yderligere om finansieringsmuligheder her.

Du har naturligvis også mulighed for at købe cyklen kontant, husk i den forbindelse at spørge efter mulig kontantrabat, den varierer efter mærke og pris.

Udgivet i Skriv en kommentar

Den belgiske Schweizerkniv

I disse tider med fokus på bæredygtighed og klima, er den daglige transport ikke en helt uvæsentlig ting. Mange familier er nødt til at have flere biler for at få tingene til at hænge sammen, hvilket ikke ligefrem gør sagen bedre.

Her kommer cykling som transportform ind i billedet. Allerede i dag, for folk som bor og arbejder i København, er cykling den primære transportform, simpelthen af den grund, at det nærmest er umuligt at komme frem med bil. Har man en aftale fx kl. 9 i København K, er det nærmest umuligt at time, så man når frem i tiden, så her er det ofte enten offentlig transport eller cyklen.

Men også for folk som har længere til arbejde – fx op i mod en time eller lidt mere, er cyklingen faktisk et glimrende alternativ, evn i kombination med toget. Traditionelt set har det været lidt bøvlet med rygsæk osv, på cyklen, men med gravelcyklingens opblomstring er der kommet nye muligheder da man kan kan placere en del tasker hist og her, uden at ødelægge køreoplevelsen, således at du kan slippe for noget på ryggen, hvilket de fleste vil sætte pris på.

Det at gravelcykler er med skivebremser gør også, at der ikke rigtig er nogle sæsonmæssige argumenter for ikke at cykle til arbejde hele året rundt. Det bedste ved det hele er dog at med gravel cyklen, er det faktisk en reel mulighed at ofre pengene på en kvalitetscykel, og så have glæde af dem i mange sammenhænge, i stedet for at transport/eller pendler cyklen er af tvivlsom kvalitet og dermed ikke en stor fornøjelse.

Som et eksempel kan nævnes Kanzo Adventure cyklen fra Ridley. Der er masser af muligheder for at montere tasker på cyklen, således at du kan bruge den til og fra arbejde, og kører du et setup med forskellige hjul, har du faktisk også en cykel, som du kan køre på arbejde på til hverdag, i skoven med i weekenden, og på ture sydpå om sommeren, alt i en og samme cykel.

Selvfølglig bliver sliddelene mere udsat ved at køre som pendler cykel året rundt, men de bærende dele på cyklen kan sagtens klare det, og hvis du har mulighed for at stille cyklen indendørs, og husker at rengøre den hver dag, så kan du sagtens have din cykel i mange år, selv om du bruger den til alt.

Til sommerferien, har du den fordel, at du får det første har let ved at montere forskellige cykeltasker på til de længere ture sydpå, men også disc bremserne fordel, fx, når du kører nedad i bjergene. Endelig har du også mulighed for at udforske nogle af off-road mulighedrene der er i forbindelse med stigningerne, hvilket kan være en fantastisk oplevelse, mange snyder sig selv for, fordi deres fine carboncykel, endelig ikke skal køre på andet end asfalt 😉

Selvfølgelig betaler man en “pris” i forhold til det setup mange kører med, med cykler til ethvert formål. Det er klart at en gravel cykel, ikke er så aerodynamisk som en aerocykel eller så let som en bjergcykel, men for langt de fleste af os, ville en god kvalitets cykel der kan det hele være en god mulighed, idet man lettere ville kunne retfærdiggøre over for sig selv – (eller konen, hvis man behøver det), at man ofrer noget på cyklen, således at fornøjelsen virkelig er der, hver gang du kører på den, hvad enten det er til dit arbejde, på din sommerferie, eller til den daglige træning.

Med en cykel, der skal kunne det hele vil jeg gå med et to klinge setup, og så variere kassetterne gennem to eller tre hjulsæt, alt efter, hvad man bruger den til. Det ville være oplagt at køre et billigt men godt aluhjulsæt til pendlerdelen, da kassette og kæde bliver rimelig udfordret gennem sæsonen, og så fx have et eller to hjulsæt yderligere med nogle bedre komponenter til når det skal være sjovt, enten i skoven eller på landevejen. Kører man fx et 27,5 setup til skoven, kan man jo nærmest køre med lige så brede dæk som mountainbikene men med en meget federe køreoplevelse, i hvert fald så længe du holder dig fra de tekniske spor. Til bjergene, ville det være oplagt med et andet setup på både kassette, hjul og dæk, da vægten her spiller afgørende ind.  Det til trods, vil det stadig være en billigere samlet investering end dem der som jeg selv har et utal af cykler, som skal servicereres og vedligeholdes, og som måske heller ikke har været helt billig i indkøb 😉

Hvis du vil læse en mere udførlig beskrivelse af forskellen mellem Kanzo Speed og Adventure, kan du læse Bikings glimrende artikel her. Det er også her jeg har hugget billedet med oppakningen fra 😉

Udgivet i Skriv en kommentar

En kort guide til baselayer

Baselayer eller svedundertøj, som man også kalder det, er en undervurderet del af udstyrspakken, når man cykler, hvilket er synd, da et godt baselayer er fundamentalt for en god oplevelse på cyklen, uanset om vi taler sommer, vinter, efterår eller forår.

Baselayerens funktion

Baselayerens primære funktion som det inderste lag, er at transportere sveden udad, således at det lettere fordamper. De fleste har nok prøvet at køre på cykel i fx en vinterjakke, som var meget varm men dårligt ventileret. Her vil man ret ofte koge, ,hvilket vil sige, at der kommer rigtig meget fugt på intersiden af tøjet og på huden, hvilket gør at man vil komme til at fryse.

Solo teknisk baselayer

Solo teknisk baselayer

Stoffer som er gode til at transportere sved, er fx polypropylen, som er det stof, som rigtig meget baselayer hovedsageligt består af. Mere prisvenlige baselayer er ofte bare lavet af en eller anden form for polyester eller mesh, som vi fx kender det fra bagsiden af cykeltrøjer, men det har ikke nær samme gavnlige effekt som polypropylen.

Et andet meget anvendeligt stof, når vi taler baselayer er merino uld. Merino uld er meget langt væk fra det uldundertøj du måske brugte som barn. Der er tale om meget fin uld, som er utroligt lækkert at have ind mod kroppen. Uld fungerer meget anderledes en kunstoffer, idet det i princippet indkapsler fugten i tøjet. Med andre ord er det noget dårligere til at transportere sveden væk end kulstof. Til gengæld betyder det også at det bruger den indkapslede sved, når du kommer i gang igen, hvilket fx betyder at du meget hurtigere får varmen, hvis du fx har haft stop, enten på grund af et planlagt cafebesøg, eller du fx. bare er punkteret.

Hvilken type baselayer skal jeg bruge hvornår

Om sommeren giver det næsten sig selv, at man skal bruge den ærmløse version. Om det skal være i merino eller kunstof er et spørgsmål om temperament, men holder du jævnlige cafestop, på dine cykelture, vil jeg klart anbefale merino uld fremfor kulstof. Også om vinteren har den ærmløse baslayer sin berettigelse ikke mindst i forhold til træning på hometraieneren. I og med at det meste baselayer er meget tyndere end traditionelt cykeltøj er det et oplagt valg. At der så ikke er lommer i, betyder nok ikke så meget, når det blot er på træneren du opholder dig.

Kortærmet baselayer bruger jeg ofte i forårsmånederne og tildels efteråret, hvor jeg dog – skal jeg være helt ærlig – hurtig kommer i den langærmede. Tit kører jeg fx med lang baselayer og kort trikot, som alternativ til de løse ærmer, når vejret, bliver under 15 grader.

GribGrab baselayer

GribGrab baselayer

Om vinteren kører jeg naturligvis med en langærmet baselayer, og helst en med merino. Jeg kan godt lide at baselayeren er noget tykkere om vinteren, medens jeg til sommerbrug gerne vil have dem så tynde som overhovedet muligt. Her er Solos fx helt fantastiske, i det de er lavet i noget af det tyndeste merino uld jeg nogensinde har prøvet.

Man skal passe lidt på om vinteren, idet man godt kan komme til at overfortolke, hvor dårligt vejret er, og derfor få for meget tøj på. Jeg kører fx stort set altid med baselayer og gabba jakke, om efterår/vinter, og kun hvis det er meget koldt, supplerer jeg med endnu en trøje.

Syninger og fleksibilitet i stoffet

Der skal helst ikke være indvendige syninger i en baselayer, hvilket der nu sædvanligvis også er. Hvad angår størrelser, synes jeg i hvert fald, at det er en fordel, når man fx bruger ekstrem strækbare stoffer i baselayer, således at der kun er en eller to størrelser at vælge mellem. Det er fx en løsning som Outwet i vid udstrækning gør brug af, men også Bank er med på den vogn, medens Solo er mere traditionelle, hvilket naturlivis skyldes at merinould ikke er strækbart.

Vindstopper

Nogle baselayer er med vindstopper, og nogle gange kan det være en fordel at vinden bliver stoppet i det inderste lag, men naturligvis kun hvis det yderste lag ikke har det. Jeg kørte fx Flandern Rundt for tre år siden i en tynd fantomdragt, og der var jeg glad for at der var vindstopper i min baselayer, ellers havde det været en kold fornøjelse.

Godt udvalg

Hos VeloWear har vi et solidt udvalg af baselayer fra Bank, GripGrab, Solo og Outwet. De har hver deres fordele og ulemper. Tænk på et godt baselaer, som en lige så vigtig del af din cykelgarderobe som trøjen, eller bukserne – det betaler sig. Husk i øvrigt at vi giver 10 % på køb af baselayer, hvis du køber en cykeltrøje, eller sæt cykeltøj hos VeloWear

Udgivet i Skriv en kommentar

1 x 11 eller 1 x 12 – er det bare varm luft

Jeg skal ærlig indrømme, at jeg var noget skeptisk da 3T lancerede 1 x 11 på deres strada for et par år siden. Og den blev da sandt for dyden heller ikke voldsomt populært blandt Aqua Blue Sport, som havde “fornøjelsen” af at køre på den. Udfordringen er naturligvis om man kan ramme den fornødne bredde i gearerne, uden at man på den anden side har for store spring.

Jeg tænkte dog, at det godt kunne blive et hit hos de professionelle, der trods alt er rimelig stærke, medens jeg var noget skeptisk om udbredelsen i bredden.

Nu har jeg selv gjort mig de første spæde erfaringer på min Eddy Merckxs gravel bike, hvor jeg kører med et 2 hjuls setup, som gør det muligt at bruge den både som vinterracer og gravel cykel.

Når vi bruger den i skoven, mener jeg ikke der er meget at diskutere. Da er det i min optik en indlysende fordel at køre med 1 x 11, da det gør det væsentlig simplere at finde det rigtige gear, og der er alligevel ikke mange som vælger at køre på stor klinge i skoven. Det skyldes blandt andet det simple, man måske ikke tænker på, hvis man ikke har prøvet det, at kadencen er ens ven på grus og skovunderlag. Det er simpelthen alfa og omega at holde gang i cyklen, som det letteste værn mod at vælte. Derfor kører man tit med en højere kadence, når man kører på grus og skovunderlag.

Men hvad så med landevej? Jeg har gjort mig de første spæde erfaringer, idet jeg har monteret et 50 mm højprofil baghjul og smidt en 11-28 kassette på, som kombineret med en 42 forskrifter faktisk giver nogle glimrende gearvalg til landevejs kørsel, i hvert fald så længe jeg holder mig under 50 km i timen, hvilket trods alt er det almindelige.

Hvis vi tager udgangspunkt i de gænge gearintervaller for bjerggear, lette gear, mellem gear og tunge gear, så er der på en 11-28 kassette følgende fordeling:

4 bjerggear, (42,47,51,56), 2 LG, (62,69), 2 MG (78,84) samt 3 TG (90-107), altså en meget pæn fordeling. Man kan sige, at bjerg gearerne måske er i den tunge ende men alligevel. Sammenligner vi med en semi compact med to klinger får vi følgende fordeling 8 bjerggear (36,40,44,48,52,53,59 58), 4 LG (67,72,63, 69), 3 MG (77,84,77) samt 7 TG (91,86,97,104,112,121,132). Altså en koncentration på bjerggear og tunge gear på bekostning af lette og mellem gear. Endvidere kan man også se, at bjerggearerne generelt er noget lettere og de tunge gear noget tungere.

Som landevejs setup, vil jeg faktisk mene at 1 x setuppet vil være rigtig godt for de fleste, da vi ikke i Danmark har bakker, som er tilstrækkelig lange til at de lidt høje bjerggear bliver et problem. Skal vi til gengæld have længere stigninger på programmet, må vi ty til kassette med flere tænder fx 11-42, som så naturligvis bliver på bekostning af bredden.

Det er til gengæld den perfekte gearing i skoven. Vi har 6 bjerggear, 2 LG, 1 MG, samt 2 TG, med andre ord 6-8 gear som vil være super anvendelige til det meste i skoven samt et par tunge gear, til nedkørslerne og når der skal ekstra fart på. Her kan man naturligvis også bruge 2 klinger, men jeg vil mene at det er unødvendigt, eftersom det meste alligevel vil foregå på den lille klinge.

1 x 11 setups begrænsninger

Jeg vil helt klart mene, at det er knap så anvendelig til traditionelt bjergkørsel over længere stigninger.  Her vil man typisk efterspørge så små gear, at de kun kan blive efterkommet på 11-42 kassetten, og så er der bare bedre og mere bredde på 2 klinger med 11-28, i det der her er masser af tunge gear til når det går ned ad, men også rigtig mange bjerggear oven i købet af den lette slags. Og i bjergene, kan man aldrig have FOR lette gear.

Problemet med 11-42 kassetten, er ikke så meget at man faktisk ikke rigtig har et tilstrækkelig let gear, for det har man. Et geartal på 28 er ret lavt – svarer til at du har en 34’er bagpå og en 34 foran. Problemet består nok snarere i at finde det rigtige gear, for næste gear hedder så 32 og 37, hvilket er halv store spring og 42 som er det næste svarer fx. til 52/22, hvilket man vel knapt kan kalde et let gear. Omvendt vil man med den kassetten mangle en her del af de tungere gear at veksle mellem, da prioriteten helt klart er i den anden ende.

Endelig er der også en ikke helt ubetydelig ting i forhold til ens egen selvforeståelse. De fleste vil nok have det lidt stramt med en 42’er bag på, også selv om de 42 foran, jo gør, at det ikke er så let endda et gear, men så store kassetter vil de fleste nok ikke mene hører hjemme på en landevejs cykel.

Konklusion

1×11 og selvfølgelig i endnu højere grad 1 x 12, tror jeg med tiden kan blive et stor hit i et land som Danmark, uden væsentlige stigninger. Alt efter terræn, er det relativt nemt at skifte mellem forskellige kassetter, som giver dig rigtig mange brugbare gear, da der i sagens natur, ikke er krydsgear. Derudover er det efter min mening absolut det eneste der rigtig duer i skoven, både når du kører, men så sandelig, også når du skal rengøre cyklen bagefter – et argument som også er gyldigt, når du kører landevej. Selv i regnvejr, tager det 2 minutter at rengøre cyklen efterfølgende.

Når du skal i de høje bjerge, så bør du holde dig til 2 klinge setuppet, da det giver rigtig mange valgmuligheder, alt efter terrænets sværhedsgrad.

Udgivet i Skriv en kommentar

Gravel sæsonen er over os

På mange måder kan man sige at Hansens Cykelløb indvarsler gravel sæsonen. I hvert fald for os, som ikke rigtig kan vænne sig til at gravel rent faktisk kan køres hele året. At skoven rent faktisk også er lækker at køre i, når det er tørt og høj sol og sommer.

Jeg skal ærlig indrømme, at jeg har svært ved at vænne mig til at køre gravel, når det er godt vejr. Så vil jeg hellere ud og lufte raceren, og rulle dig ud af i høj fart på landevejene. Det varer dog ikke længe, før at der er flere sure dage ude i de vindomsuste områder, og så er gravel og skov, et genialt alternativ.

Der er dog rigtig mange muligheder, for at få en fed oplevelse i skoven med den rigtige cykel. Men hvad er så det?

Først skal du overveje, hvilken ryttertyre du er? Er du en af dem, som tidligere har kørt spor på MTB og befinder dig som en fisk i vandet, når det bliver teknisk, vil jeg klart anbefale en cykel, med store variationsmuligheder på dæk fronten, samt et simpelt gearsetup fx 1 x 11. I ridley sammenhæng kunne det være den ny Kanzo Carbon, som kommer med 1 x 11 Rival. Om du vil vælge Carbon udgaven eller Alu udgaven, er jo lidt efter budget, men har du planer om at bruge den kombineret til også at være på landevej, vil jeg klart anbefale carbon udgaven. Er det bare en cykel du engang i mellem skal more dig med i skoven, vil en alu sikkert være et godt valg.
I forhold til overvejelserne omkring 1 x eller 2 x setup, vil jeg mene, at jo mere skov og grus jo mere 1 x 11, men da der jo findes folk som køber gravel cykler for at bruge dem på asfalt, kan 2x naturligvis også komme i spil. Jeg vil så sige, at hvis den skulle være 50/50 på landevej og i skov, ville jeg nok vælge Kanzo Speed udgaven, som adskiller sig fra Kanzo Carbon, på den måde, at den ikke har helt så meget clearence til de brede dæk.

Er du mere en som er helt ny i gravel, og primært vil køre de brede stier og ikke så teknisk, behøver du i min optik ikke skele så meget til dæk bredde, men derimod gøre brug af nogle af de ting som Kanzo Carbon har og speeden ikke har, nemlig flere muligheder for placering af bagage osv, hvilket gør den til en genial adventure cykel, ligesom du også med fordel kan montere 650 B dæk på cyklen, hvis din bike packer tur, tager dig ud, hvor det bliver lidt kompliceret.

Endelig er der jo også kommet det, som i hvert fald for VeloWear er helt nyt, nemlig el gravel cyklen. Jeg skal ærlig indrømme, at jeg ikke selv ligefrem er el-cykel typen på landevej, men i forhold til gravel og cykling i skoven, kan jeg se nogle klare fordele.

  1. Du vil kunne cykle på nogle mere tekniske ting, og kunne fokusere på teknik, uden samtidig at være bange for om du rent faktisk kan komme op ad bakken.
  2. Hvor du på landevejen, bare kan sætte farten lidt ned, hvis du vil følges med din kæreste eller en god ven, som er væsentlig langsommere end dig, er dette ikke helt så let i skoven, da der både er udfordringer i terrænet og den generelle form, hvilket betyder at forskellene let bliver ret store. Her vil du med sikkerhed kunne få nogle fede oplevelser med kæresten, hvis du forærer hende en Kanzo El-gravel cykel. Hvis du ikke tror på det, som kom forbi og prøv det af hos VeloWear, når vi får en i butikken i løbet af september måned.
  3. De 25 km/t, som er en klar showshopper på landevej er ikke et problem i skoven, hvor 25 km i timen er ganske hurtigt,  når det bare er det mindste bøvlet.

Hos VeloWear vil vi sæsonen igennem have et ganske pænt udvalg af gravel cykler, fra de “billige” modeller, som fx X-bow, som er en fed cykel, men i den lidt tunge ende og med mekaniske skiver, og så over til det ypperste i form af Kanzo speed og carbon, som er utrolig lækre cykler, som vil kunne bringe din gravel ture, op på samme niveau som dem på landevej.