Her i vinterperioden er der mange, som vælger at cykle indendørs, fordi de synes det er alt for uoverskueligt at komme ud. Det synes vi hos VeloWear er synd og skam. Det er ingen stor hemmelighed, at vi ikke er den store fan af hometrainere og spinning, men når det er sagt, så vi jeg sige at software som Zwift og lignende, trods alt giver nogle gode muligheder om vinteren ikke mindst, når der skal trænes intervaller, hvilket ikke altid er lige fedt udendørs på denne tid.

Sokker, fodtøj og handsker

Noget af det vigtigste når man cykler om vinteren er ikke at fryse på fødderne og hænderne da det vil forplante sig til den øvrige del af kroppen lynhurtig. Derfor anbefaler vi enten et par gode støvler, som fx Northwave Gortex eller Lake CX145. Er du til det virkelig våde og kører du primært gravel om vinteren kan et par mxz 303 også andeles. Det er med en tyk michelin gummisål, og rigtig varme. Ulempen er at de er noget tungere end de andre.

Hvad angår sokker, vil jeg enten anbefale de lidt mærkelige dexshell sokker, som er komplet vandtætte, eller eventuelt sokker i uld. Dexshell sokkerne er ikke sindsyg varme, men du er helt sikker på ikke at få våde fødder, hvilket er noget skidt at få om vinteren. Ellers er uld altid godt. Et par Wollie Bollie fra DeFeet er de bedste, men der findes også andre alternativer fra GripGrab og Pearl Izumi.

Med hensyn til handsker er GripGrab Windster en god handske, når det ikke er alt for koldt eftersom du har god føling med cyklen. Når det er rigtig koldt vi jeg dog klart anbefale to finger handsker, fx GripGrab Nordic, da du væsentlig bedre kan holde varmen i dem, når det er rigtig koldt. Det at fingrene er sammen, gør en stor forskel.

 

Lange bibs med eller uden pude

Jeg foretrækker helt klart at nøjes med at køre med et lag, hvilket gør, at jeg altid vil vælge bib-shorts med pude. VeloWears lange vinterbibs kommer i to udgaver nemlig med og uden vindfront. Specielt hvis du kører meget landevej, kan vindafkølingen blive frygtelig forfra, hvilket gør at vindfront er en god løsning. Kører du mere som jeg i skoven og gravel, er det nok ikke så væsentlig, da tempoet er lavere og beskyttelsen mod elementernes rasen, væsentlig større.

I modsætning til sommer bibs, er det i øvrigt en fordel at de går langt op både foran og bagpå.

 

Antallet af lag

Antallet af lag er altid en af de store diskussioner. Baselayer skal vi jo ALTID have på, uanset om det er sommer eller vinter. Jeg kan bedst lide at køre med uld, men godt teknisk materiale er nu heller ikke at foragte. Uld kapsler varmen inde, hvilket gør det lettere igen at få varmen, hvis man fx standser af en eller anden grund, mandens teknisk materiale er bedre til at transportere sveden væk. Om vinteren kører jeg altid med lange svedtrøjer.

Hvis det er omkring frysepunktet eller varmere, har jeg altid mere end to lag på. Som jakke elsker jeg VeloWears gabba jakke. Det er en jakke hvor du skal arbejde på cyklen for at holde varmen, men til gengæld beholder du grundvarmen på hele turen, i modsætning til “rigtige” vinterjakker, hvor du tit godt kan komme til at koge over, fx hvis du kører noget hårdt ind i mellem på turen. Og fugt er bare noget skidt om vinteren. Det der er vigtigt er at det yderste lag både er vind og vandtæt. Et alternativ til gabba jakken kan også være at kombinere en langærmet trøje med flece, med en vest, som giver beskyttelse mod vind og vejr. Det er ofte en løsning jeg bruger når temperaturen er omkring de 5 grader.

Er det rigtig koldt, tager jeg tre lag på, nemlig en langærmet trøje og gabba jakke, foruden svedtrøjen. I det setup har jeg kørt turer på 2-3 timer i 5-10 graders frost, uden at fryse.

Hvad de fleste ikke ved, er at man ofte kommer til at friyse af at tage for meget tøj på. Fidusen er at mange ikke vil fryse lidt fra starten, men hvis du ikke fryser lidt de første 5-10 minutter har du for meget tøj på, og vil givet komme til at koge over, hvilket er den stensikre vej til at fryse på den sidste halvdel af din tur.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This

Del det

Del dette indlæg til dine venner

X