Der er selvsagt rigtig mange forskellige måder at få mere ud af sin træning på, men evnen til at kunne måle træningen præcist, er en af de afgørende byggesten.
Som tidligere løber tilbage i 90’erne kan jeg huske pulsmålerens indtog som noget der tog vores træning til et helt andet niveau. Nu kunne vi meget mere præcist få lagt grænser ind og optimere vores træning på alle tænkelige måder. Pulstræningen har dog visse begrænsninger idet det mere fortæller hvor meget kroppen er belastet end hvor meget du yder, hvilket er det wattmåleren på en cykel kan. Den måler helt præcist effekten af dit arbejde og er derfor helt afgørende i muligheden for at planlægge et fornuftigt træningsforløb.
I forhold til cykeltræning er kombinationen af pulsmåling og en wattmåler det helt rigtige, idet du både er i stand til at fange din fremgang, og din faktiske akkumulerede træthed, samtidig med at pulsen er et meget godt redskab til at måle hvor meget du presser kroppen.
Dette indlæg handler om de forskellige typer af wattmålere du kan få, og fordele og ulemper ved hver type. Vi har også lavet et indlæg om brugen af wattmåleren til at planlægge din træning, som du kan gå til ved at klikke her.
Forskellige typer af wattmålere
Der findes hovedsageligt to forskellige steder at måle watt i dag. Det ene er i pedalen og det andet i kranken, enten som en spider, eller i pedalarmen/akslen.
De er nogenlunde lige præcise, og ret tæt på kilden, men det siger sig selv at du fx får mere “ægte” højre/venstre balance fra et sæt pedaler end du får fra en spider, som er placeret centralt i cyklen.
For at få rigtig glæde af wattmåleren skal du også investere i noget ordentlig træningssoftware, således at du kan analysere din træning. I princippet kan du godt nøjes med Strava, Garmin Connect eller lignende, men med mere dedikerede software som fx Training Peaks, Xert Online eller lignende, kan du gå mere systematisk til værks, både i forhold til den enkelte træningssession, og ikke mindst perioden, som sætter dig i stand til fx at bygge en form op imod en bestemt begivenhed.
Pedalbaserede wattmålere
Italienske Favero har med deres Assioma pedaler, i gennem efterhånden en del år, været langt det mest solgte brand når vi taler wattpedaler. Siden er dog også både Garmin og Speedplay gået ind på markedet.
Hvis man sammenstiller pris og kvalitet, har Favero det bedste navn med deres Assioma Uno, Duo og Shi, når vi taler landevejspedaler samt MX Pro, når vi taler pedaler til gravel/MTB, hvilket man kan konstatere, hvis man orker at læse DC Rainmakers årlige meget grundige anbefalinger af markedet.
En væsentlig ting her er hvilke typer af pedaler man er vant til at bruge. Favero lavede oprindeligt wattmålere til Look Keo, men nu supporterer de også en Shimano verson både på landevej og gravel. Speedplay er først for nyligt kommet med via Wahoo, ligesom også SRM, som var de oprindelige pionerer på wattmålerfronten er kommet med på pedalområdet.
Ud over højre venstre balance (duo), kan man selvfølgelig måle de watt du træder, både normalized og almindeligt, ligesom der er en række metrics, som fortæller noget om effektiviteten af dit tråd.
Hvis man har en relativ stor forskel mellem trådet i venstre og højre ben, kan det være et afgørende argument imod fx. en pedalarmsløsning, som vanligvis måler i en side.
Pedalarme
Pedalarme er også en meget udbredt måde at måle watt på. Stages var her blandt pionererne, men deres marked er i høj grad overtaget af amerikanske 4iiii, samt i nogen grad Sram, som tilbyder både pedalarmsbaserede og spiderbaserede wattmålere i deres sortiment. De falder dog lidt sammen efterhånde da disse mærker både tilbyder kranksæt som måler i begge sider, men også udgaver hvor måleren er placeret i højre side, da visse rammer havde problemer med at få plads til måleren som kom for tæt på kædestagen.
0 kommentarer