Fri fragt over 499

En kort guide til baselayer

Baselayer eller svedundertøj, som man også kalder det, er en undervurderet del af udstyrspakken, når man cykler, hvilket er synd, da et godt baselayer er fundamentalt for en god oplevelse på cyklen, uanset om vi taler sommer, vinter, efterår eller forår.

Baselayerens funktion

Baselayerens primære funktion som det inderste lag, er at transportere sveden udad, således at det lettere fordamper. De fleste har nok prøvet at køre på cykel i fx en vinterjakke, som var meget varm men dårligt ventileret. Her vil man ret ofte koge, ,hvilket vil sige, at der kommer rigtig meget fugt på intersiden af tøjet og på huden, hvilket gør at man vil komme til at fryse.

Solo teknisk baselayer

Solo teknisk baselayer

Stoffer som er gode til at transportere sved, er fx polypropylen, som er det stof, som rigtig meget baselayer hovedsageligt består af. Mere prisvenlige baselayer er ofte bare lavet af en eller anden form for polyester eller mesh, som vi fx kender det fra bagsiden af cykeltrøjer, men det har ikke nær samme gavnlige effekt som polypropylen.

Et andet meget anvendeligt stof, når vi taler baselayer er merino uld. Merino uld er meget langt væk fra det uldundertøj du måske brugte som barn. Der er tale om meget fin uld, som er utroligt lækkert at have ind mod kroppen. Uld fungerer meget anderledes en kunstoffer, idet det i princippet indkapsler fugten i tøjet. Med andre ord er det noget dårligere til at transportere sveden væk end kulstof. Til gengæld betyder det også at det bruger den indkapslede sved, når du kommer i gang igen, hvilket fx betyder at du meget hurtigere får varmen, hvis du fx har haft stop, enten på grund af et planlagt cafebesøg, eller du fx. bare er punkteret.


Hvilken type baselayer skal jeg bruge hvornår

Om sommeren giver det næsten sig selv, at man skal bruge den ærmløse version. Om det skal være i merino eller kunstof er et spørgsmål om temperament, men holder du jævnlige cafestop, på dine cykelture, vil jeg klart anbefale merino uld fremfor kulstof. Også om vinteren har den ærmløse baslayer sin berettigelse ikke mindst i forhold til træning på hometraieneren. I og med at det meste baselayer er meget tyndere end traditionelt cykeltøj er det et oplagt valg. At der så ikke er lommer i, betyder nok ikke så meget, når det blot er på træneren du opholder dig.

Kortærmet baselayer bruger jeg ofte i forårsmånederne og tildels efteråret, hvor jeg dog – skal jeg være helt ærlig – hurtig kommer i den langærmede. Tit kører jeg fx med lang baselayer og kort trikot, som alternativ til de løse ærmer, når vejret, bliver under 15 grader.

GribGrab baselayer

GribGrab baselayer

Om vinteren kører jeg naturligvis med en langærmet baselayer, og helst en med merino. Jeg kan godt lide at baselayeren er noget tykkere om vinteren, medens jeg til sommerbrug gerne vil have dem så tynde som overhovedet muligt. Her er Solos fx helt fantastiske, i det de er lavet i noget af det tyndeste merino uld jeg nogensinde har prøvet.

Man skal passe lidt på om vinteren, idet man godt kan komme til at overfortolke, hvor dårligt vejret er, og derfor få for meget tøj på. Jeg kører fx stort set altid med baselayer og gabba jakke, om efterår/vinter, og kun hvis det er meget koldt, supplerer jeg med endnu en trøje.

Syninger og fleksibilitet i stoffet

Der skal helst ikke være indvendige syninger i en baselayer, hvilket der nu sædvanligvis også er. Hvad angår størrelser, synes jeg i hvert fald, at det er en fordel, når man fx bruger ekstrem strækbare stoffer i baselayer, således at der kun er en eller to størrelser at vælge mellem. Det er fx en løsning som Outwet i vid udstrækning gør brug af, men også Bank er med på den vogn, medens Solo er mere traditionelle, hvilket naturlivis skyldes at merinould ikke er strækbart.

Vindstopper

Nogle baselayer er med vindstopper, og nogle gange kan det være en fordel at vinden bliver stoppet i det inderste lag, men naturligvis kun hvis det yderste lag ikke har det. Jeg kørte fx Flandern Rundt for tre år siden i en tynd fantomdragt, og der var jeg glad for at der var vindstopper i min baselayer, ellers havde det været en kold fornøjelse.

Godt udvalg

Hos VeloWear har vi et solidt udvalg af baselayer fra Bank, GripGrab, Solo og Outwet. De har hver deres fordele og ulemper. Tænk på et godt baselaer, som en lige så vigtig del af din cykelgarderobe som trøjen, eller bukserne – det betaler sig. Husk i øvrigt at vi giver 10 % på køb af baselayer, hvis du køber en cykeltrøje, eller sæt cykeltøj hos VeloWear

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *